Boillies wat wij gebruiken

We gebruiken eigen gemaakte boillies door verschillende redenen;

Natuurlijk voedsel dus karper pakt het sneller

Vertrouwen hebben in je eigen boillies is mooier

Eigen gemaakten zijn veel goedkoper

Er vist wss niemand in je buurt met dezelfde boillies en kan zo een voerplek maken waar ze alleen gewend zijn aan joun boillies !

Je eigen boilies draaien

Er zijn een hoop mensen die er voor kiezen hun boilies altijd zelf te maken. Dit doen ze vaak om een paar redenen. Ten eerste is het maken van je eigen bollen goedkoper dan wanneer je ze kant en klaar in de winkel koopt. Een ander heel groot voordeel is dat je in je eigen boilie een ingrediënt hebt wat in geen enkele kant en klare boilie zit, namelijk 'vertrouwen!' Je kunt je zelf gedraaide boilie helemaal naar eigen smaak maken. De kans is daarom ook vrij klein dat er meerdere mensen met dezelfde boilies vissen, wat bij dressuur doorbrekend kan werken. Ook zitten er net als in kant en klare freezer baits geen conserveringsmiddelen, wat een groot voordeel is omdat de smaak natuurlijker is. Het nadeel hiervan is dat je over een grote vriezer moet beschikken.

Het zelf maken van je boilies is een tijdrovende klus. Trek hier maar gerust een vrije middag voor uit en zorg ervoor dat je over de juiste materialen beschikt. Dit zorgt ervoor dat het klusje een stuk sneller zal worden geklaard!

Boilies draaien is net als leren fietsen. Als je het eenmaal een keer hebt gedaan stelt het niets meer voor. Het moet je alleen wel een keer uitgelegd worden. Vandaar dat wij voor de mensen die hiermee willen beginnen stap voor stap zullen uitleggen hoe je een goeie boilie kunt maken:
 

cfimage

 

Benodigdheden:
1 • Een ruime pan of oude frituurpan gevuld met water
2 • Een roltafel
3 • Een deegspuit met opzetstuk (zelfde diameter als de roltafel)
4 • Sweetener of zoetstof
5 • Je favoriete flavour
6 • Een ruime bak
7 • Je boiliemix
8 • Eieren (10 eieren per kilo mix)
9 • Een garde

 

cfimage


Breek 10 eieren stuk en doe ze in de ruime bak. Voeg hier de gewenste hoeveelheid sweetener en flavours toe. Onthoud dat met het koken straks een hoop van deze flavours verloren gaan dus wees niet al te zuinig. Klop met de garde je eieren, sweetener en flavours goed door elkaar. Een leuk extraatje aan je boilie is om per 10 eieren 3 eierschillen kapot te knijpen en erbij in te gooien. Hiermee creëer je een heel natuurlijk "crunch" effect in de boilies waardoor het als heel natuurlijk aan voelt voor een karper (denk maar een aan mossel).
 

cfimage


Voeg je boiliemix toe aan je eieren. Doe dit schepje voor schepje. Als je alles in één keer erbij in gooit is de kans vrij groot dat je er te veel ingooit en bovendien ben je dan veel langer aan het kneden. Wanneer je op een gegeven moment niet meer kunt roeren met een garde (of mixer) zul je het verder moeten kneden met je handen.
 

cfimage


Zorg ervoor dat je deeg niet te droog of te nat is. Wanneer je deeg te droog is (te veel mix) zal de boilie in de roltafel uit elkaar vallen. Wanneer hij te nat is zal hij door de roltafel heen glijden en dus nooit rond worden.
 

cfimage


Maak van je deeg een mooie worst en schuif deze in je deegspuit.
 

cfimage


Leg de onderkant van je roltafel op een stevige ondergrond en probeer hem vast te zetten. Dit kan met een viertal spijkers. Wanneer je roltafel schuift, kun je niet met twee handen rollen. Dit maakt het klusje een stuk lastiger.
Wanneer je de worsten vanuit je deegspuit op de roltafel legt, moet je ervoor zorgen dat je roltafel goed droog is. Is dit niet het geval zal de deeg schuiven en de boilies niet mooi rond worden. Afhankelijk van de grootte van je roltafel bepaal je de hoeveelheid worsten die op de roltafel kunnen. Houd er rekening mee dat er minimaal 10 cm ruimte tussen de deeg worsten moet zijn. Zo kunnen ze goed rollen en zullen ze niet aan elkaar gaan plakken.
 

cfimage


Druk voorzichtig de bovenkant van je roltafel op de onderkant en ga rustig heen en weer. Herhaal dit een aantal keer zodat je als het ware de deeg tussen de tafel voelt rollen.
Als je mix goed is en je alles goed hebt gedaan moet het er nu uitzien als de foto hierboven. Allemaal keurig ronde deegballetjes.
 

cfimage


Bewaar de boilies tijdelijk in een schaal zodat je al je deeg kunt omtoveren tot boilies. Laat er niet te veel op elkaar liggen anders zullen ze straks aan elkaar gaan plakken en lastig van elkaar te halen zijn wanneer je ze in de pan wilt gooien.
 

cfimage


Zorg er voor dat het water goed kookt en voeg dan voorzichtig de boilies toe. Doe niet meteen te veel in de pan, anders koelt het water te snel af en zullen ze langer dan nodig in het water liggen.
 

cfimage


Wanneer de boilies boven komen drijven zijn ze bijna klaar. Hoe langer je ze boven laat drijven, hoe harder ze uiteindelijk zullen worden. Onthoud wel, dat hoe langer je ze in het kokende water houd, hoe meer smaak er uit de boilie zal verdwijnen (dit wordt eruit gekookt).
Wanneer je het ongeveer op een halve minuut houd zit je aardig goed.
 

cfimage


Schep de boilies uit het water en laat ze drogen op een oud doek/kleed. Draai ze om het half uur een keer om, zodat ze gelijkmatig op kunnen drogen. Hier geldt weer hetzelfde, dat hoe langer je ze laat drogen, hoe meer vocht eruit zal trekken, des te harder je boilie zal worden. Ik laat mijn boilies meestal tussen de 4 en 8 uur drogen (ligt een beetje aan het weer).
 

cfimage


Verdeel je boilies in zakjes van een 500 gram of een kilo. Dit omdat je dan weet hoeveel boilies je meeneemt naar de waterkant. De hele partij kan nou in de vriezer.
Wanneer je je boilies er uithaalt voor een sessie is het beter dit ook op te maken. Opnieuw invriezen zal ik niet aanraden. Dus neem niet teveel mee naar de waterkant!